sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Amir & Khalil: Zahran paratiisi



Zahran paratiisin luojina me emme voi teeskennellä, että fiktion ja todellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Meillä on ollut tuhansia avustajia, jotkut ovat elossa, jotkut kuolleita. Myös he ovat tämän teoksen tekijöitä. --- Loppujen lopuksi Zahran paratiisi ei ole tärkeä. Heidän tarinansa ovat. Jos me onnistumme, se johtuu siitä, että fiktio voi avata ikkunan todellisuuteen kun todellisuus on liian tuskainen, etäinen, äänetön tai vaikeasti tavoitettava.

Zahran paratiisi on sarjakuvamuotoinen kirja Iranin kansan murhasta. Vuonna 2009 kansa nousi vastustamaan vilpillisillä vaaleilla Iranin presidentiksi valitun Ahmadinejad valintaa. Johtajat vastasivat kansansa vaatimuksiin ”missä on ääneni” lähettämällä paikalle poliisit ja järjestyksenpitäjänsä.

Tarina kerrotaan äidin ja kahden pojan perheen kautta. Perheen nuorempi poika Mehdi on kadonnut mielenosoituksen jälkeen. Äiti Zahra ja isoveli koettavat kaikkia keinoja löytääkseen kadonneen nuorukaisen, joka tuntuu kadonneen kokonaan maan päältä.

Kirja on raskas lukukokemus koska se tuo ihmisten kohtalot Iranin mellakoiden takana lähemmäs kuin uutiset. Sadat kadonneet ja kidnapatut eivät hätkähdytä niin kuin vesilasi, jonka äiti tuo joka ilta odottamaan kadonneen poikansa huoneeseen koska tämä pitää viileästä vedestä. Silti olen iloinen että kirja on tehty ja että luin tämän. Vaikka tieto lisää tuskaa, se lisää myös ymmärrystä.

Teoksen lopussa on kerätty sanasto kirjassa esiintyvistä persiankielisistä sanoista ja lauseista, tietoa vuoden 2009 vaaleista ja kadonneista.


Tämä teos sisältää:

  • japanilaisen kopiokoneen
  • tuskaa ja epätietoisuutta
  • vesimelonimehua

 
Arvostelun voit lukea Maailman Kuvalehdestä. Zahran paratiisi on luettu myös Pois työpöydältä.


Käsikirjoitus: Amir. Kuvitus: Khalil. Zahran paratiisi. Like 2011. 260 s.
Suomentaja Petri Stenman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti